Ciasteczka Adwentowe Pani Danieli

Uczestnicy Dziennego Domu Pobytu przez cały piątek przy dźwiękach kolęd przygotowywali ciasteczka adwentowe według przepisu Pani Danieli. Palce lizać.
Poniżej zamieszczamy przepis na: „Ciasteczka Adwentowe Pani Danieli”.
 
Składniki:
1)1 kg. mąki krupczatki;
2)2 szklanki cukru;
3)7 jaj;
4)1 ½ kostki masła;
5)1 śmietana duża kwaśna;
6)1 proszek do pieczenia;
7)2 cukry waniliowe;
8)1 zapach waniliowy;
9)1 łyżka octu lub spirytusu;
10)1 łyżeczka soli;
11)½ kg. mąki tortowej;
12)Posypka kolorowa na ciasteczka.
Ciasto wygniatamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, układamy na talerzach i na pół godziny wkładamy do zamrażarki. Następnie wyciągamy, wałkujemy ciasto na grubość 3 milimetrów, przeciskamy ciasto przez specjalne świąteczne foremki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C. Posypujemy kolorową posypką. Życzymy smacznego.

Kategoria: